Home // Nieuws // 19 oktober: Tim Grimm (feat. Jackson Grimm)

19 oktober: Tim Grimm (feat. Jackson Grimm)

Op 19 oktober start (eindelijk) het nieuwe seizoen. We verwelkomen terug in Acoustic Alley: Tim Grimm, ditmaal terzijde gestaan door zijn zoon Jackson.

Tim Grimm is tevens acteur, en nog best een succesvolle ook. Maar hoe interessant Hollywood ook is, het liefst maakt hij muziek met zijn eigen Family Band, bestaande uit zijn vrouw en twee zoons. Het Grimm geluid, ergens tussen folk en country, onderscheidt zich door Tim’s donkere, warme stemgeluid, al vallen vergelijkingen met John Prine regelmatig.

Wie is singer/songwriter en acteur Tim Grimm:

Tim Grimm is inmiddels een gewaardeerde gast op de Nederlandse podia. In 2008 maakte hij zijn Europees / Nederlands debuut en sindsdien tourt hij jaarlijks succesvol in onze lage landen en elders in Europa. Tim’s 2018 wordt zijn 10de tour in Nederland.
Tim Grimm is een beetje de Renaissance man van de Americana wereld. Zijn leven bestond de afgelopen 15 jaar uit muziek, reizen, vertellen en acteren in zowel theater, als film en op televisie. Dat dit ook zijn passies zijn is geen toeval. Zijn 2013 album The Turning Point, bevat o.a twee ‘Nederlandse’ songs namelijk de titelsong The Turning Point, over een moord bij ‘t Keerpunt in Drenthe en Anne In Amsterdam, over een bezoek aan het Anne Frank Huis. Dat album bevat ook King Of The Folksingers, de Nummer Èèn song van 2014 op USA Folk radio. Grimm is daar dubbel vereerd mee, want het nummer is een ode aan Tim’s vriend en muzikale held; Ramblin‘ Jack Elliott. Ook in 2016 had Tim Grimm de meest gedraaide song op USA Folk Radio. Dit maal met Woody’s Landlord, een single only release over Woody Guthrie’s relatie met Donald Trump, Tim Grimm’s vreemde relatie met Mike Pence (high school) en hoop op een betere wereld. Woody’s Landlord werd geschreven vóór de Amerikaanse verkiezingen. In tegenstelling tot Gonna Be Great op het nieuwe album A Stranger In This Time dat niets van de humor van het eerste lied bevat, na de verkiezingen geschreven werd en diep, donker en somber is
Na zijn universitaire studie en studie podiumkunsten vestigde Tim zich in Chicago, waar hij, veel theaterwerk deed en een studie volgde aan de Old Town School of Folk Music. Tim ging zelf ook songs schrijven en uitvoeren totdat Hollywood riep. Hij vertrok naar Los Angeles waar hij acteerde o.a. in de televisie serie ‘Reasonable Doubts’ en in een aantal films waaronder ‘Clear and Present Danger’ met Harrison Ford. Na ongeveer 10 succesvolle acteerjaren besloot Tim Grimm terug te keren naar zijn ‘Roots’; het landelijke Zuid Indiana en daar weer een ècht leven te leiden in plaats van een leven vol oppervlakkige successen. Tim Grimm woont nu met zijn vrouw op een boerderij in Columbus, Indiana, de buurt waar hij opgroeide. Zijn songs vertellen over deze omgeving die hem gevormd heeft. Verhalend en intiem: over de mensen, het platteland en een manier van leven die langzaam aan het verdwijnen is.
Naar aanleiding van zijn eerste album ‘Heartland’ noemde The Chicago Sunday-Times hem ‘2000s Beste Discovery in Roots / Americana Music’. In 2004 verkozen de Amerikaanse Roots DJs Tim Grimm tot ‘male artist of the year’ en een jaar later riep de Just Plain Folks Music Awards (’swerelds grootste onafhankelijke muziek award) zijn album ‘The Back Fields’ tot ‘Americana Album of the Year’ .
Grimm is ook de man achter de succesvolle en bekroonde theatershow ‘Wilderness Plots’, met een cast die, naast Tim Grimm, bestaat uit Midwest top songwriters als Krista Detor, Carrie Newcomer, Tom Roznowski en Michael White. ‘Wilderness Plots’ is gebaseerd op korte verhalen van gerenomeerde auteur, Scott Russell Sanders, en gaat over de pioniers in de Amerikaanse wildernis van het Ohio River Valley gebied in de periode tussen de Vrijheidsoorlog en de Burgeroorlog in de Verenigde Staten. Recent schreef Tim de muziek voor een speciaal concert ter ere van het 200 jarig bestaan van de staat Indiana en nam hij een nieuwe CD op, A Stranger In This Time, die in maart 2017 in USA en Europa uitkwam.

Posted in Nieuws

Comments are closed.